Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlaagde registratierechten:
zegen of vergiftigd geschenk?

Nu de woonbonus is afgeschaft in Vlaanderen, kunnen we genieten van verlaagde registratierechten (verkooprecht). Dit om het aankopen/bezitten van een woning voor meer mensen toegankelijk te maken, volgens onze Vlaamse regering tenminste.

De registratierechten voor de aankoop van de enige eigen woning werd verlaagd van 6% naar 3%.
Als deze woning onder de categorie bescheiden woning valt, is er een vrijstelling van de betaling van de registratierechten op de eerste schijf van € 93.333, concreet een vermindering van € 2800. Dit geldt voor bescheiden woningen van max. € 220.000, in de kernsteden wordt dit bedrag opgetrokken naar € 240.000.

Indien men van plan is om een bestaande woning te slopen/herbouwen bedragen de registratierechten slechts 1% in tegenstelling tot 5% voordien.

MAAR er is een verhoging van de registratierechten van 10 naar 12% in geval van aankoop van een andere dan de enige eigen woning. 

Ook de meeneembaarheid van het verkooprecht zal uitdoven en volledig verdwijnen vanaf 01/01/2024. Voorheen kon u registratierechten die u had betaald, aftrekken van de registratierechten van uw nieuw aangekochte woning tot een maximum van € 13.000, maar dit zal van 1 januari 2024 dus niet meer mogelijk zijn. Vlaanderen zou Vlaanderen niet zijn, als we niet een “goede” overgangsregeling zouden treffen.

Wanneer u kiest voor de “nieuwe” lagere registratierechten is de meeneembaarheid nu al niet meer mogelijk. Wanneer u nog zou kiezen voor de “oude” registratierechten, dan kunt u wel nog gebruik maken van de meeneembaarheid tot en met 31 december ’23. Goed rekenen is dus de boodschap! (het tarief van 12% is wél combineerbaar met de meeneembaarheid, en dit ook tot en met 31/12/2023).

Om tegemoet te komen aan de enige eigen woning als u al een nieuw huis heeft gekocht voor uw oude huis is verkocht, is verlengd naar 2 jaar. Let wel, u moet eerst de vereiste 12% betalen! Het verschil krijgt u pas later terug.

Weegt deze eenmalige kostenbesparing op tegen de hypotheekaftrek van voorheen? Is hierdoor de woningmarkt toegankelijker geworden?

Laat dit uw woondroom niet bederven, en laat die baksteen in uw maag geen blok aan uw been worden. Stap bij ons binnen, of bel ons voor een afspraak bij u thuis en we kijken samen wat uw mogelijkheden zijn!

Maak een afspraak