Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheiden: wat met de woning?

Helaas loopt 1 op de 3 huwelijken uit op een scheiding. Soms lukt het gewoon niet meer en is uit elkaar gaan de beste optie. Bij een scheiding wordt alles verdeeld, ook de woning, in verhouding tot het eigendomsrecht.

Er zijn drie opties. De eerste is dat de (ex-)partners de woning verkopen, waarbij ze na terugbetaling van de hypotheek elk recht hebben op een bedrag in verhouding tot het eigendomsrecht.

Een andere optie is dat de ene ex-partner de andere uitkoopt, hij of zij zal dan het deel van de andere partner overkopen. De waarde van dat deel wordt bepaald door de huidige verkoopwaarde van het huis. Het is aangeraden om deze waarde te laten bepalen door een erkend schatter. De overnemer zal dan de enige kredietnemer worden van de woning en zal dus ook zelf de (nieuwe) hypothecaire lening moeten aflossen.

De derde mogelijkheid is dat men ervoor kiest om de woning in onverdeeldheid te houden, al komt dit niet zo heel vaak voor. In dit geval blijven beide (ex-)partners verantwoordelijk voor het terugbetalen van de hypotheek.

Als men ervoor kiest om uit onverdeeldheid te treden, dan kan de partner na het voltrekken van de echtscheiding, de andere partner uitkopen. Hier zijn behalve het betalen van de hypotheek nog andere kosten mee gemoeid voor diegene die het huis koopt. Bij een uitkoop wordt dit vaak de miserietaks genoemd. Dat zijn de verschuldigde registratierechten bij de verdeling van het eigendom.

  • Feitelijk samenwonenden = 2,5% van de overeengekomen waarde van het goed. Als de reële verkoopwaarde hoger ligt dan de waarde vermeld in de akte, dan zal dit betaald moeten worden op de reële verkoopwaarde van het huis.
  • Wettelijk samenwonenden = 1% als indien de samenwoning langer dan 1 jaar geduurd heeft. De verdeling van het onroerend goed moet binnen de 3 jaar plaatsvinden.
  • Gehuwden betalen 1% registratierechten.

Men zegt niet voor niets scheiden is lijden. Staan jullie op het punt om uit elkaar te gaan en zou u graag de gezinswoning behouden? Aarzel dan niet en kom eens langs op kantoor of bel ons voor een afspraak. We leggen alles haarfijn uit en berekenen wat de overname u gaat kosten.