Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypothecaire inschrijving, hypothecaire volmacht, hypothecair mandaat, wat is wat?

Laten we bij het begin beginnen, een “hypotheek”. In de volksmond is een hypotheek een lening om een huis aan te kopen. Maar eigenlijk betekent het meer dan dat. Een hypotheek is eigenlijk een zekerheidsrecht, dat wil zeggen dat de bank uw huis als onderpand neemt om zich in te dekken wanneer u uw verplichtingen niet zou nakomen (=wanbetaling). Een hypotheek wordt ingeschreven op het kantoor rechtszekerheid in de registers van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie. Deze inschrijving kan alleen gebeuren aan de hand van een notariële akte.

Op de akte moet er registratiebelasting betaald worden, dit is het recht op hypotheekvestiging (Vlaanderen, 2022). Deze registratiebelasting bedraagt 1% van het ontleende bedrag en zal door de notaris 15 dagen na het verlijden van de akte betaald worden aan het desbetreffende kantoor rechtszekerheid.

Een hypothecaire volmacht of een mandaat zijn eigenlijk hetzelfde. Het is een authentieke akte, waarbij u de bank via een volmacht toestemming geeft om een hypotheek te nemen indien zij dat nodig vindt. De kosten van een mandaat zijn dan ook aanzienlijk lager dan een hypothecaire inschrijving. Hier betaal je slechts € 50 registratierecht en slechts een kwart van het ereloon van de notaris (Fednot, 2022)!

Op het moment dat een bestaande hypotheek geschrapt wordt spreekt men van een handlichting. De kosten van de handlichting zijn ten laste van de ontlener, maar het zal altijd de financiële instelling zijn die de hypothecaire inschrijving heeft genomen die ook zijn akkoord zal moeten geven om deze te laten schrappen (=lichten).

Wilt u graag een huis kopen, maar heeft u geen idee hoe het allemaal werkt? Kom dan langs op kantoor, of bel voor een afspraak. De koffie staat al klaar!